Please select your page

Корисници немају обавезу да поступају поводом позива који им је упутило привредно друштво „ЕПС Снабдевање“

епс-1Покрајински заштитник грађана примио је у претходном периоду неколико притужби грађана у којима се наводи да је Привредно друштво „ЕПС Снабдевање“ упутило позиве корисницима електричне енергије да доставе свој јединствени матични број грађана. У позиву „ЕПС Снабдевање“ се наводи да уколико грађани не доставе свој јединствени матични број грађана, а за привредно друштво настане материјална штета или трошкови, „ЕПС Снабдевање“ ће бити принуђено да грађанима упути захтев за накнаду штете.

Ради информисања јавности Покрајински заштитник грађана указује на то да је чланом 42. Устава Републике Србије прописано да се прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уређују законом. Чланом 8. став 1. Закона о заштити података о личности предвиђено је да обрада података о личности није дозвољена уколико физичко лице није дало пристанак за обраду, односно ако се обрада врши без законског овлашћења.  Имајући у виду да одредбе Закона о енергетици не прописују обавезу корисника електричне енергије да енергетском субјекту доставе свој ЈМБГ, корисници немају обавезу да поступају поводом позива који им је упутило Привредно друштво „ЕПС Снабдевање“. Обрада јединственог матичног броја грађана је дозвољена само уколико корисници на њу пристану.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, као орган који врши послове заштите података о личности, је након спроведеног надзора упутио упозорење Привредном друштву „ЕПС Снабдевање" да врши недозвољену обраду јединственог матичног броја грађана, те да је привредно друштво дужно да обавести Повереника и јавним саопштењем кориснике електричне енергије о предузетим мерама на отклањању неправилности.