Please select your page

Одржан састанак са представницима Европског центра за права Рома

ДСЦИ0207Покрајински омбудсман, Анико Мушкиња Хајнрих и Ева Вукашиновић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина, разговарале су данас са представницима Европског центра за права Рома (ЕРРЦ). 

У разговору са Адамом Вајсом, директором Правног одељења ЕРРЦ  и његовим сарадницима, указано је на низ проблема који утичу на остваривање права припадника ромске националне мањине - од односа полиције према припадницима ромске мањине, преко образовања, издавања потврда о националној припадности, примени афирмативних мера,  реадмисије, учешћа Рома у изради урбанистичких планова  до формирања цивилних стража. У разговору је исказана и забринутост због јачања десничарских организација у низу европских земаља.

Представници ЕРРЦ су исказали интересовање за пројекат који активно подржава Покрајински омбудсман, а чији је носилац невладина организација „Радови у току“ из Новог Сада који се односи на  обуку ромских медијатора. Представници ЕРРЦ су исказали спремност да учествују у реализацији овог пројекта, као и да активно сарађују са институцијом Покрајинског омбудсмана на заштити права Рома.