Please select your page

Борба против корупције: Злоупотреба јавних овлашћења отежава остваривање људских права

21052014332Иако је у Србији установљен институционални оквир за борбу против корупције, корупција је и даље веома присутна у свим сферама друштва. Вишеструко штетна, корупција разара морално ткиво друштва, подрива институције, успорава економски развој, слаби државу и отежава интеграцију Србије у ЕУ. Важну улогу у борби против корупције имају и медији, па је разумљиво што је на округлом столу “Борба против корупције у Србији – достигнућа и изазови”, посебна пажња, између осталог, посвећена истраживачком новинарству и независним медијима.

Учесници округлог стола - представници Агенције за борбу против корупције, Независног друштва новинара Војводине, Партнера за демократске промене Србија и Правног скенера – желели су да упознају јавност са надлежностима и радом Агенције за борбу против корупције, проблемима корупције у здравству и налазима Анализе судске праксе за кривична дела корупције која се спроводи у оквиру пројекта “Активни грађани против корупције: примена добрих пракси у борби против корупције у локалној заједници”. Пројекат спроводе Партнери за демократске промене Србија и Правни скенер, уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији и Владе Републике Србије и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

У свом досадашњем раду, Покрајински омбудсман је у више наврата указивао на погубне последице корупције. Као институција посвећена заштити људских права, Покрајински омбудсман и овај пут жели да још једном снажно да нагласи да злоупотреба јавних овлашћења отежава, а врло често и онемогућује остваривање људских права.