Please select your page

Одржан округли сто о Нацрту акционог плана за спровођење Стратегије превенције и заштите од дискриминације

Округли сто нс 01У Скупштини АП Војводине у Новом Саду, 9. априла 2014. године одржан је округли сто у оквиру програма јавне расправе о Нацрту акционог плана за спровођење Стратегије превенције и заштите од дискриминације у Републици Србији, за период од 2014-2018. године.

Округли сто је организовала Канцеларија за људска и мањинска права у сарадњи са партнерском организацијом, Центар за регионализам из Новог Сада. Подршку изради Акционог плана пружили су Амбасада Велике Британије, Савет Европе и СИПУ (шведски институт за јавну управу).

На округлом столу учествовале су и покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајнрих, као и заменице покрајинског омбудсмана, Марија Кордић и Даница Тодоров, затим заштитник грађана Града Новог Сада Александар Грујић, представници Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, Скупштине Града Новог Сада, бројних организација цивилног друштва из АП Војводине, медија и остале заинтересоване стране.

Један од главних експерата на изради Нацрта акционог плана, Владан Јовановић, је упознао присутне са методологијом припреме документа, садржајем и областима у којима ће се Акциони план спроводити. Учесници су нагласили значај доношења овог документа и позитивно оценили мере и активности садржане у Нацрту акционог плана. Истакнуто је да је у циљу успешне примене Акционог плана неопходно доношење локалних акционих планова, као и значај сталне едукације и стручног усавршавања службеника у јединицама локалне самоуправе у области примене антидискриминационог законодавства и стандарда.

Анико Мушкиња Хајнрих похвалила је  чињеницу да је Нацртом акционог плана предвиђен велики број активности у којима ће учествовати институција Покрајинског омбудсмана, док се Владан Јовановић у завршним напоменама захвалио учесницима у дискусији и похвалио чињеницу да сви присутни виде и схватају значај своје улоге у спровођењу Акционог плана.

Извор: http://www.ljudskaprava.gov.rs/