Please select your page

Одржан округли сто о поступању полиције са лицима лишеним слободе и превенцији тортуре

ИМГ 7854Данас је у Великој сали Скупштине АП Војводине одржан округли сто под називом „Поступање полиције са лицима лишеним слободе и превенција тортуре“ у оквиру реализације Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) и сталног кооперативног дијалога НПМ-а и Министарства унутрашњих послова. Округли сто организовале су институције Покрајинског омбудсмана и Заштитника грађана уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, а поред представника институција и организација у оквиру НПМ-а, учествовали су представници полицијских управа са територије АП Војводине и невладиних организација.

Округли сто је отворио заменик покрајинског омбудсмана, Стеван Арамбашић, који је истакао да је задатак НПМ-а да укаже пажњу јавности на препоруке проистекле у оквиру Механизма и да успостави конструктиван дијалог са релевантним институцијама ради усвајања препорука, односно утврђивања и превазилажења проблема у њиховом усвајању.

Учесницима се након тога обратио заменик заштитника грађана Републике Србије, Милош Јанковић, рекавши да се реализација НПМ-а у Србији остварује на веома високом, готово светском нивоу. „Иако су постигнути веома добри резултати, предстоји још много посла који се мора обавити“ рекао је Јанковић.

У име Мисије ОЕБС у Србији уз чију подршку је одржан данашњи догађај, обратила се Романа Швајгер, руководилац одељења за владавину права и људска права, која је навела да НПМ у потпуности испуњава своје задатке и да ће само кроз отворени и конструктивни дијалог са надлежним институцијама препоруке имати ефекта.

Након уводних обраћања учесници округлог стола су разматрали најважнија питања у области остваривања права лица лишених слободе од стране полиције; поступању према лицима лишеним слободе; материјалним условима полицијског задржавања и права на здравствену заштиту задржаног лица.

НПМ је нови механизам у Републици Србији установљен 2011. године допуном Закона о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака, иако је сам Закон којим се отвара могућност за успостављање овог механизма усвојен још 2006. године. Као релативно нова врста надзорног тела, НПМ постоји у приближно 70 земаља у свету у којима су убрзо након што је он почео да функционише примећени и позитивни помаци у области унапређења услова живота и могућности остваривања  људских права особа које бораве у институцијама, односно установама затвореног типа.