Please select your page

Покрајински омбудсман и Амбасада Аустралије у борби против насиља на интернету

21.02.2014 амб ПВБ ПОАнико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, и Марија Кордић, заменица за заштиту права детета, посетиле су данас основну школу „Прва војвођанска бригада“ у Новом Саду, која је, поред представника омбудсмана, угостила и Џулију Фини, амбасадорку Аустралије.  

Разлог гостовања амбасадорке Фини је најава сарадње са Министарством спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Градом Новим Садом и свим школама у Републици Србији у оквиру програма „Хабитат – Златно образовање“. Циљ овог програма јесте да се кроз вршњачку едукацију и практичан рад развија дух фер плеја, култура комуникације, критички став према информацијама којима су деца изложена кроз медије, као и подизање степена свести о могућностима и опасностима интернета.

Покрајински омбудсман велику пажњу у свом раду посвећује безбедности деце на интернету. Тако је 2013. године учествовао у регионалном пројекту и реализовао истраживање под називом „Експлоатација деце на интернету“, а у оквиру пројекта креиран је и посебан сајт за безбедност деце на интернету www.bеzbеdаnintеrnеt.оmbudsmаnаpv.оrg. У току фебруара месеца, када се у Европи обележава Дан безбедног интернета (11. фебруар) представници Покрајинског омбудсмана различитим активностима обележили су овај важан дан и допринели сагледавању размере и опасности проблема. Ове активности запажене су од стране аустралијске амбасаде, посебно имајући у виду да Аустралија има развијене и делотворне програме за заштиту деце на интернету, те је посета амбасадорке Новом Саду искоришћена за међусобно упознавање, размену материјала, искустава и постизања договора о моделима сарадња у будућности.

Сарадња са  основном школом Прва војвођанска бригада успостављена је приликом одржавања Светског првенства за рукометашице у Србији 2013. године, када је медијска секција школе била својеврсни домаћин репрезентативкама Аустралије, а у част амбасадорке Фини ученици школе су приредили интересантан и занимљив информативно-музички и спортски програм.