Please select your page

Учинимо интернет безбедним

11022014 НДНВИнтернет је као двосекли мач – може бити снажно средство у одбрани људских права и слобода, али може бити средство којим се поменуте вредности доводе у питање, истакнуто је на трибини коју су јуче, поводом Дана безбедног интернета, у просторијама новосадског Медија центра организовали Центар за развој цивилног друштва, Независно друштво новинара Војводине и Покрајински омбудсман.  

Реферишући из угла људских права, учесници трибине, пре свега представници Покрајинског омбудсмана – Ева Вукашиновић, заменица Покрајинског омбудсмана задужена за заштиту права националних мањина и Оливер Мушкиња, сарадник за истраживачки рад и односе са јавношћу, указали су на неколико проблематичних ствари. По речима Еве Вукашиновић област интернет комуникације у Србији још увек није детаљно правно уређена, и то представља велики проблем приликом утврђивања случајева кршења људских права у којима се као средство користи интернет комуникација.

Поред стварања одговарајућег правног оквира у коме би, када је о дечијим правима реч, груминг, секстинг и сајбер булинг били дефинисани као кривична дела, потребно је, по речима Оливера Мушкиње, у стратешки важним документима, попут Стратегије развоја информатичког друштва, посветити пажњу деци, јер се она у овом документу и не помињу, затим радити на едукацији наставника, родитеља и деце о правилном коришћењу ИКТ и могућностима заштите. Важну улогу у заштити деце од насиља и експлоатацији путем ИТК имају и медији, интернет провајдери, као и Посебно одељење за борбу против високотехнолошког криминала. У неколико наврата овом одељењу се, поводом напада на сајт, обраћао и Покрајински омбудсман, али никада није добио повратну информацију о мерама које је Одељење тим поводом предузело.

Осим поменутих, учесници трибине дотакли су се још неких деликатних тема, попут говора мржње и политичког екстремизма. Говор мржње није нестао, он мигрира и све је присутнији на разним форумима, друштвеним мрежама и медијским сајтовима. По речима Снежане Илић, директорке Центра за развој цивилног друштва, сајбер простор Србије све више користе политички екстремисти за ширење своје идеологије, регрутацију чланова, промовисање својих активности или прављење спискова разних непријатеља. Тако се на појединим сајтовима на листи непријатеља поред„Рома“, „Хрвата“, „гејева“, „Јевреја“, „НАТО-а“, „ЕУ“, „војвођанске владе“, „комуниста“, „новинара“ - налазе и имена особа посвећених заштити људских права попут Соње Бисерко, Наташе Кандић,  Невене Петрушић или Еве Вукашиновић, заменице покрајинског омбудсмана.

Ове године Дан безбедног интернета обележава се 11. фебруарау преко 30 земаља, под слоганом „Створимо заједно бољи интернет“.