Please select your page

О безбедном интернету са ученицима ОШ „Јожеф Атила“ у Новом Саду

20140211 111842Институција Покрајинског омбудсмана обележила је данас Дан безбедног интернета, 11. фебруар,  са ученицима основне школе „Јожеф Атила“ у Новом Саду. О безбедности деце и младих на интернету са ученицима и ученицама разговарали су покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајнрих, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета, Марија Кордић и сарадници у стручној служби Покрајинског омбудсмана.

Након уводних речи са ученицима и ученицама разговарали су сарадници за заштиту права детета у стручној служби Покрајинског омбудсмана, који су представили главне опасности које деци и младима прете на интернету и упознали их са најважнијим и најефикаснијим механизмима заштите на интернету. Након тога приказан је и кратки анимирани филм под називом „Имаш право да знаш“ који говори о томе како деца могу да се обрате омбудсману да би заштитила своја права.

Овом приликом представљени су основни појмови у вези са експлоатацијом деце на интернету и начини заштите од ове појаве, а ученицима је подељен и информативни штампани материјал Покрајинског омбудсмана на ову тему, настао уз подршку Програма превенције експлоатације деце у Југоисточној Европи међународне организације „Спасимо децу” (Саве тхе Цхилдрен Интернатионал). Деца су путем овог материјала у  прилици да стекну адекватније знање о механизмима заштите приликом коришћења информационо-комуникационих технологија, а могу доћи до додатних информација о заштити од експлоатације на интернету на подсајту Покрајинског омбудсмана који је настао у оквиру пројекта, под називом „Безбедан интернет за безбедну децу”.

Извештај о истраживању „Експлоатација деце на интернету”, објављен у априлу ове године, у међувремену је представљен на седницама неколико одбора Скупштине АПВ који у својој надлежности имају бригу о деци, али и друге области у којима се може превентивно деловати како би се деца и млади заштитили од ове врсте злоупотребе. Комплетно истраживање, информативни материјали, као и упутства за децу и младе, родитеље и наставнике, са конкретним корацима за побољшање заштите могу се наћи на подсајту Покрајинског омбудсмана.

Дан безбедног интернета иницирала је Мрежа „Insafe” подржана од стране Европске Уније и окупља преко 30 земаља са циљем повећања безбедности деце и младих на интернету. Ове године тај дан се обележава 11. фебруара под слоганом „Створимо заједно бољи Интернет”.