Please select your page

Годишња конференција мреже „Живот без насиља”

Институција Покрајинског омбудсмана, која већ осам година координира рад мреже „Живот без насиља“, организовала је јуче у Великој сали Скупштине АПВ конференцију под називом „Обједињено деловање институција у заштити од насиља у породици и над женама – пракса у Војводини“. Учесници конференције су разговарали о улози здравствених установа у заштити жртава насиља у породици. Осим представница надлежних покрајинских институција о свом искуству говорили су и представници и представнице војвођанских домова здравља.

ДСЦИ0153

Конференцију је отворила заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров која је у уводном излагању нагласила да, упркос значајном напретку у успостављању формалног оквира за заштиту жртава насиља у породици, највећи изазов институција у вези са насиљем у породици јесте питање сврсисходне и ефикасне примене постојећег законског оквира у овој области. Имајући у виду притужбе којима се жртве насиља у породици обраћају Поркајинском омбудсману на поступање здравствених установа, нарочито је важно да надлежни органи и установе, у оквиру својих надлежности користе све расположиве могућности за поступање, а нарочито оне које подразумевању њихову међусобну сарадњу и усаглашено деловање. Подаци које је Покрајински омбудсман прикупио у војвођанским домовима здравља у вези са применом Посебног протокола Министарства здравља за заштиту и поступање са женама које су изложене насиљу указују на то да половина лекара и медицинског особља није упозната са његовим садржајем и нису на одговарајући начин обучени за поступање у случајевима насиља у породици. Запослени у домовима здравља ипак су свесни да је насиље у породици изузетно велики друштвени, али и здравствени проблем. Нажалост, нешто мање од половине лекара не попуњава посебан образац за случајеве насиља у породици када на основу уочених повреда или здравственог стања пацијенткиње посумњају да се оно догодило, а најчешће образложење за то је да се пацијенткиња на то није пожалила.

Помоћница у Покрајинском секретаријату за привреду, запошљавање и равноправност полова Анита Беретић присутнима је представила искуства овог секретаријата у спровођењу Стратегије за спречавање насиља у породици и свих облика родно заснованог насиља 2008-2012. захваљујући којој је у Војводини прихваћена нулта толеранција на насиље. Активности Покрајинског секретаријата, партнерских организација, као и других покрајинских институција које се баве насиљем над женама и у породици утрле су пут усвајању овакве стратегије и на државном нивоу 2010. године. Највећи задатак и изазов и даље је осмишљавање система јединствене евиденције о случајевима насиља у породици на територији Србије, односно Војводине путем, што би омогућило не само прикупљање и анализирање података, него и лакше координирање и знатно олакшање рада свих надлежних органа и установа, закључила је Беретић.

Помоћница у Покрајинском секретаријату за здравство, социјалну политику и демографију др Данијела Станковић Баричак је указала на улогу здравствених установа у превенцији насиља у породици и заштити жртава. Истраживања показују да жртве насиља оболевају три пута чешће од осталих,а насиље је фактор ризика за многе болести. Обавеза лекара је да детектују и евидентирају насиље и обаве медицинско збрињавање жртава насиља, при чему је важно да не буду додатно трауматизоване, него заштићене, оснажене и подржане, рекла је помоћница Станковић Баричак и закључила да Протокол треба да буде доступан свима у здравственим установама, а информације о њему у свим лекарским ординацијама и чекаоницама. Потребно је увођење електронског евидентирања и успостављање боље сарадње свих институција које учествују у решавању случајева насиља.


Представници домова здравља из Вршца, Сремске Митровице, Зрењанина и Суботице изнели су своје искуство у поступању у случајевима насиља над женама и у породицим док је о деци као примарним и секундарним жртвама насиља, нарочито оног у породици, говорила представница Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине. У расправи је закључено да запослене у здравственим установама треба обучити за примену Посебног протокола за заштиту и поступање са женама које су изложене насиљу, кориснике и кориснице здравствених услуга стално информисати о насиљу у породици, а међу органима и установма унапредити комуникацију. Учесници су оценили да су скупови попут ове конференције изузетно значајни за размену искустава и добре праксе.

Мрежа „Живот без насиља“ окупља институције у Војводини које се баве насиљем у породици: центре за социјални рад, судове, тужилаштва, представнике и представнице полиције, здравствених установа и покрајинских органа управе.