Please select your page

Делегација Омбудсмана за људска права БиХ у студијској посети Покрајинском омбудсману

Делегација Омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине боравила је у дводневној студијској посети институцији Покрајинског омбудсмана Аутономне Покрајине Војводине. Делегацију су чинили Омбудсмани Љубомир Сандић и  Нивес Јукић, шефица Одјела за праћење права дјеце и помоћница Омбудсмана, Александра Марин-Диклић, као и сарадници институције Омбудсмана БиХ који се баве заштитом права детета. Испред институције Покрајинског омбудсмана на дводневном састанку учествовале су покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић, као и сараднице за заштиту права детета у Покрајинском омбудсману.

2013-12-12 09.38.41

Циљ сусрета био је представљање начина рада ове две институције у поступцима заштите права детета, са посебним освртом на спроведена истраживања Покрајинског омбудсмана у области дечјих права: „Експлоатација деце на интернету“, „Војвођански ученици о дискриминацији“, „Инклузија између жеље и могућности“, „Спречавање и заштита деце од злостављања и занемаривања у основним школама у АП Војводини“ и друга. Представници Покрајинског омбудсмана и Омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине разменили су своја искуства у области заштите права детета, проблеме са којима се у њиховој заштити сусрећу, представили случајеве кршења права детета, као и примере добре праксе.

Учесници дводневног састанка закључили су да институције омбудсмана у региону имају готово идентичне проблеме са којима се у свом раду суочавају, те да је овакав вид размене искустава и сарадње изузетно драгоцен и користан.

Студијску посету представника Омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине омогућила је организација Саве тхе Цхилдрен Интернатионал ,са којом обе институције имају дугогодишњу и веома значајну сарадњу.