Please select your page

Делегација Мониторинг комитета Савета Европе у Покрајинском омбудсману

Покрајински омбудсман јуче је био домаћин делегацији Мониторинг комитета Савета Европе (СЕ) током њене званичне посете Републици Србији. Тема састанка била је примена препорука Резолуције Савета Европе број 1858, која се односи на степен испуњења обавеза и дужности у области заштите и унапређења људских права и слобода, а које је Република Србија преузела 2003. године када је постала чланица ове међународне институције.

Трочлану делегацију, коју су чинили два суизвестиоца - Давит Харутуњан из Јерменије, као представник Европске демократске групе у СЕ, и Индрек Сар из Естоније, као представник Социјалистичке групе и секретарка Мониторинг комитета СЕ Силви Афхолдер, примиле су покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих и заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић.

Делегацију СЕ нарочито је занимала област заштите права националних мањина у Војводини, нарочито Рома. Покрајинска омбудсманка је овом приликом навела и да један од проблема у области остваривања, заштите и унапређења људских права у Републици Србији представља то што више не постоји Министарство за људска и мањинска права. Говорећи о области заштите права националних мањина, заменица Вукашиновић је чланове и чланице делегације упознала са конкретним представкама у области заштите права националних мањина, по којима је Покрајински омбудсман поступао, а које се у највећој мери односе на службену употребу језика и писма. Делегацију СЕ нарочито је занимало у којој мери локалне самоуправе, односно органи, установе и јавна предузећа поштују препоруке институције и да ли има оних који одбијају да их спроведу, те шта све Покрајински омбудсман може да предузме у оваквим случајевима.