Please select your page

Институције и механизми заједнички против родно заснованог насиља

Десетогодишње искуство Покрајинског омбудсмана у поступању поводом представки због насиља над женама и у породици представила је заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров у име институције у оквиру активности Женске парламентарна мреже поводом међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама”. Као и ранијих година, кампања траје од 25. новембра до 10. децембра.

СУБОТИЦАцом 26Нов2013 ГрадскакуцаВеликавецница 953806

На јучерашњем округлом столу у Суботици представљена је Женска парламентарна мрежа, а о улози институција и механизама у спречавању насиља у породици, као и о мултисекторксом реаговању у оваквим случајевима говориле су посланице у Скупштини АПВ, председница Одбора за равноправност полова и координаторка Женске парламентарне мреже Стојанка Лекић, посланица у Скупштини АПВ Ђенђи Селеши, заменица покрајинског омбудсмана Даница Тодоров, заменик председника Скупштине града Суботице Мирко Бајић и одборница градске скупштине Јасмина Тумбас.

Овом приликом заменица Тодоров рекла је да је последњих година много учињено на промени законодавних оквира и стварању услова како би одговарајуће институције и органи могли да се брину о женама које трпе насиље у породици. Данас постоје мере, општи и посебни протоколи о поступању институција у овим ситуацијама, али, иако свака од њих зна своје обавезе, у пракси су чести случајеви у којима институције не раде ефикасно, због чега жртве насиља не остваре заштиту од насиља.

„На терену још увек можемо да видимо да институције не раде увек заједно, а то је један од услова да жртва, када се појави у једној институцији добије психосоцијалну подршку, да покрене поступак и да зна да ће на путу изласка из насиља имати потпору, а не да то све мора да пролази сама.”

СУБОТИЦАцом 26Нов2013 ГрадскакуцаВеликавецница 953819

У раду округлог стола учествовали су представници и представнице покрајинских механизама за родну равноправност и институција које се баве насиљем у породици, центара за социјални рад, полиције и локалне самоуправе, медији, као и заинтересовани грађани и грађанке. По речима координаторке Женске парламентарне мреже у АП Војводини Стојанке Лекић циљ ових активности је да се заједнички утиче и даје пун допринос спречавању родно заснованог насиља.

Следећи округли сто биће одржан сутра у Скупштини општине Кикинда. У понедељак, 2. децембра округли сто је у Градској кући у Панчеву, а 9. децембра у Зрењанину.