Please select your page

У Скупштини АПВ одржана Конференција „Заједно против насилја над женама“

Поводом Међународног дана борбе против насилја над женама, у Скупштини АП Војводине данас је одржана конференција „Заједно против насилја над женама“, у организацији Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине, коју подржава Женска парламентарна мрежа Народне скупштине Републике Србије.

Конференција2

Отварајући данашњу конференцију, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, рекао је да му је част и задоволјство што се данас у покрајинском парламенту разговара о овој важној теми и захвалио се свим учесницима данашњег скупа. Пастор је указао на значај поновног покретања и обнавлјања рада Женске парламентарне мреже у Скупштини Војводине.

„Мислим да је борба против насилја над женама цивилизацијска тековина која превазилази страначку припадност и обнавлјањем Женске парламентарне мреже ове године, ми смо ставили у фокус и центар пажње нешто што је далеко значајнија вредност од страначке припадности“, казао је Пастор.

Конференција2

„Борба против насилја над женама је нешто о чему се тешко може говорити. Али, ја сам убеђен да се то питање мора доживлјавати много шире, јер је оно историјско исполјавање неразумевања положаја жена и мушкараца и то је дефиниција која се налази и у документима УН и која је много шира од обичног насилја. Људска права су истовремено и женска права и не постоји одвојеност у том погледу. И зато, ја као председник Скупштине АП Војводине морам да кажем да ће свака расправа на ову тему увек имати подршку покрајинског парламента“, рекао је у свом обраћању председник Пастор.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт истакао је да је већ присуствовао сличној конференцији у Народној скупштини Републике Србије и истакао је задоволјство што се женска парламентарна мрежа све више шири, ојачава, превазилази страначка размимоилажења и самим тим оснажава и друге жене.

Он је додао да је политика равноправности, једна од основних политика Европске уније и пружио снажну подршку кампањи „16 дана активизма против насилја над женама“, оценивши да она доводи до оснаживања женске мреже, као и до сарадње са цивилним сектором која је неопходна за далји развој политике равноправности.

Девенпорт је поручио и да жене треба заједно да раде на успоставлјању законодавства у овој области и истакао да је у Европској унији све веће присуство жена на местима одлучивања.
Амбасадор Шведске Кристер Асп поручио је да једнака расподела моћи подразумева иста права и могућности у доношењу одлука и закона и представио пример Шведске где је 45 одсто учешћа жена у Парламенту и 55 одсто у раду Владе.

Он је додао да и да је природно очекивати да мушкарци и жене исте обавезе, јер је равноправност основно лјудско право, а и добра основа за економски раст и развој и истакао да се једнакост полова не тиче само жена, већ свих. Асп је најавио и јавно читање драме „Седам“ у 19.00 часова у Новосадском позоришту аутора Хеде Краус Сјогрен.

Обраћајући се присутнима, председница Женске парламентарне мреже у Скупштини АП Војводине Стојанка Лекић, захвалила се на подршци председнику Скупштине и амбасадорима и изразила задоволјство данашњом конференцијом, наглашавајући да је то прва велика акција Женске мреже, која је недавно формирана у Скупштини АП Војводине, са цилјем да пружи парламентарну подршку у борби против насилја над женама и других облика родно заснованог насилја, као и да заокружи све покрајинске механизме који се баве овом тематиком.

У далјем програму разговарало се о јачању родне равноправности и њене улоге у консолидацији демократије и одрживог развоја једне землје, улози институција и механизама у спречавању насилја у породици, мапирању интереса за сарадњу и улози и значају мултисекторског реаговања на насилје у породици.

Извор: Скупштина АП Војводине