Please select your page

Поводом 20. новембра, Светског дана детета

Хор Звончићи на свечаној академији поводом десетогодишњице Покрајинског омбудсманаКао институција чланица Мреже омбудсмана за децу у Југоисточној Европи (ЦРОНСЕЕ), Покрајински омбудсман је јуче у Новом Саду и десетогодишњицу свог рада обележио у знаку Светског дана детета, односно Светског дана превенције злостављања и насиља над децом.

Готово четврт века од усвајања Конвенције деца широм света и даље припадају једној од социјално најрањивијих друштвених група. Посебно рањиву групу деце чине деца у покрету, односно деца која су из разних разлога променила или стално мењају своје место боравка.

Ту спадају деца досељеника, која прате своје родитеље или су се самостално упутила у иностранство у потрази за запослењем и бољим условима живота. Деца која су расељена услед ратних сукоба или природних катастрофа, деца која траже азил и она која су жртве трговине људима још су у тежој ситуацији. Управо због ризичних услова у којима живе, нужно је препознати њихове потребе и заштитити њихова права, а на шта у последње време указују и институције за заштиту људских права и организације специјализоване за заштиту и унапређење права деце.

На тематском састанку посвећеном управо деци у покрету, одржаном 5. новембра ове године у Загребу у организацији међународне организације Саве тхе Цхилдрен Интернатионал и институције Правобранитеља за децу Републике Хрватске, институције чланице мреже ЦРОНСЕЕ истакле су да приступ решавању проблема ове групе деце захтева одговарајућу сарадњу надлежних органа и установа, као и прекограничну сарадњу. Институције омбудсмана из Југоисточне Европе сто су државна и друга тела из различитих земаља позвале на интензицнију размену информација и усаглашено деловање у циљу остваривања најбољег интереса и заштите права деце у покрету. Институција Покрајинског омбудсмана ће се у наредном периоду посебно бавити децом реадмисантима према Споразуму о реадмисији која бораве на територији АП Војводине, а која такође припадају групи „деце у покрету”.

20. новембар, Светски дан детета, обележава се бројним промотивним активностима широм света како би се скренула пажња на специфичност детињства, као и на посебност и потенцијал сваког детета. Истог дана навршава се 24 године од када је на Генералној скупштини УН 1989. године усвојена Конвенција о правима детета, документ у којем су на једном месту обухваћена сва дечја људска права. Захваљујући томе, Конвенција о правима детета постала је најважнији уговор о правима детета, а сви други међународни уговори о људским правима, чије су поједине одредбе посвећене правима детета, пратећи су документи у односу на ову Конвенцију.