Please select your page

Свечано обележена десетогодишњица институције Покрајинског омбудсмана

Институција Покрајинског омбудсмана данас је уз подршку Скупштине АП Војводине и Мисије ОЕБС у Србији свечаном академијом у Великој сали Скупштине Аутономне Покрајине Војводине обележила десетогодишњицу постојања. Свечаности је присуствовао велики број званица, међу којима су били представници и представнице републичких и покрајинских органа управе, међународних и домаћих институција и организација које се баве људским правима, образовних и других установа са којима је Покрајински омбудсман током десет година сарађивао и медија.

Покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајнрих је отварајући свечану академију, у свом уводном излагању оценила да је доношење Одлуке о оснивању Покрајинског омбудсмана од стране Скупштине АП Војводине пре 11 година представљало изузетно храбру одлуку, имајући у виду чињеницу да се радило о оснивању једне сасвим нове институције.

Поред покрајинске омбудсманке, званице је поздравио и Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине који је честитајући овај јубилеј, истакао је да су посвећеност и приврженост у заштити права на слободан и достојанствен живот сваког човека и грађанина, а као елементарног људског права, недвосмислено обележили ангажман Покрајинског омбудсмана у првој деценији постојања ове институције. „Прва деценија рада Покрајинског омбудсмана је потврдила тешку самерљивост живота и закона. Показала је да је право несавршено, и да увек само представља израз тежње ка савршенству. Прва деценија је показала да је тешко помирити право и правду, право на трагање за срећом и правичност, слободу човека и грађанина и једнакост“, истако је Пастор и додао да је спремност да се отворе нове перспективе, да се истраје у заштити достојанства грађана, важан квалитет који је у процесе инситуционалне консолидације унела институција омбудсмана. Он је додао да наредне године и деценије, не само пред инситутицију Покрајинског омбудсмана већ и пред све учеснике јавног живота, постављају као примарни задатак изградњу политичке заједнице која ће неговати грађанске врлине слободе и одговорности, и која ће достојанство човека и грађанина промовисати као недодирљиво, јер ће само таква политичка заједница креирати институционалне претпоставке једнаких могућности.

ИМГ 0099У другом делу свечане академије говорили су и мр Андор Дели, потпредседник Владе АПВ и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице, Рафел Рибо, омбудсман Каталоније, заштитник грађана Републике Србије, Саша Јанковић, затим Јан Луенеберг, шеф одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији, председник Асоцијације локалних заштитника грађана у Србији, Златко Маросиук и извршна директорка Београдског центра за људска права Весна Петровић.

У свом завршном излагању Анико Мушкиња Хајнрих се осврнула на све аспекте десетогодишње рада институције и истакла да покрајински омбудсман своје постојање и достигнућа у раду дугује бројним институцијама, организацијама, установама, грађанима и грађанкама са којима је током протекле деценије сарађивао. „Желим да се захвалим грађанима и грађанкама који су нам током протеклих 10 година указивали на проблеме у области људских права којима органи управе треба да се баве на ефикаснији и сврсисходнији начин. Надамо се да ће то у још већем броју чинити и у будућности“, закључила је Анико Мушкиња Хајнрих.

Учесницима академије је овом приликом уручена и публикација „10 година Покрајинског омбудсмана” у којој је представљен историјат и рад институције успостављене на самом почетку деценије током које је Република Србија добила двадесетак независних институција за заштиту људских права на свим нивоима управе и неколико закона од пресудног значаја у овој области.