Please select your page

Одржана конференција „Национални савети националних мањина и родна равноправност“

Конференција Конференција под називом „Национални савети националних мањина и родна равнопраност“ коју су заједнички организовали Покрајински омбудсман и Мисија ОЕБС у Србији одржана је данас у Новом Саду. Конференција је организована након спроведеног истраживања о заступљености и видљивости жена у националним саветима националних мањина и примени начела родне равноправности у њиховом раду.

Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хеинрицх је поздрављајући присутне истакла да је у поступку доношења Закона о националним саветима националних мањина,  а касније у изборном процесу било недоумица које су се односиле на област родне равноправности. Интензивно се расправљало о значењу појма „мање заступљен пол“, па се стало на становиште да у ту категорију спадају жене, иако је било случаја предаје листе на којој није било ниједног мушкарца што је значило да су у конкретном случају мушкарци били “мање заступљен пол“.  Недостатак је отклоњен тако што је листа враћена и свако треће место заузео мушкарац.

Ана Томанова Маканова, председница Националног савета словачке националне мањине рекла је да Република Србија има законска решења у области заштите права националних мањина и родне равноправности, али да велики проблем представља њихово непримењивање у пракси. "Многа тела формирана на основу постојећих закона из наведених области нису делотворна, односно нису у могућности да адекватно врше своју функцију" навела је Томанова Маканова. Она је говорила о изазовима са којима се она, као жена-председница националног савета сусретала у свом раду.

Мисија ОЕБС у Србији се питањима националних мањина и родне равноправности бави од почетка свог деловања у Републици Србији, навела је Јелена Јокановић саветница ове организације и истакла да је рад који се односи на међусобно прожимање ових области почео 2009. године. Препозната је и важност међусобног утицаја ове две теме, и на основу тога сваке године се одржавају летње школе за чланове и чланице националних савета о питањима родне равноправности, културе и етницитета.

Конференција Након уводних излагања, о правном оквиру и пракси заштите права жена – припадница националних савета националних мањина говорили су др Горан Башић, заменик заштитника грађана Републике Србије и заменице покрајинског омбудсмана Даница Тодоров и Ева Вукашиновић.

У последњем делу конференције учеснице и учесници су имали прилике да разматрају могућности за примену начела родне равнопраности у оквиру четири радне групе које су се односиле на четири области значајне за остваривање и заштиту права националних мањина – образовање, култура, информисање и службена употреба језика и писма.

Учесници у учеснице данашње конференције сложили су се да да је могуће обезбедити обавезну примену Закона о равноправности полова у раду националних савета националних мањина, односно у вршењу овлашћења националних савета у све четири области и без доношења измена и допуна Закона о националним саветима националних мањина и Закона о равноправности полова. Закључено је да је потребно иницирати израду измена и допуна статута националних савета и прописати да национални савет има одбор за родну равноправност. Овај одбор би био сталан одбор и давао би мишљења на све нацрте аката које доноси национални савет, а који се посредно или непосредно тичу политике једнаких могућности и подразумевају равноправно учешће полова у свим фазама планирања, доношења и спровођења одлука које су од утицаја на положај жена и мушкараца.