Please select your page

Међународни дан ненасиља са основцима у Инђији и Бешкој

Разговор у ОШ Институција Покрајинског омбудсмана је у оквиру Дечје недеље посетом двема основним школама у Општини Инђија и разговорима са ђацима у вези са правима детета и превенцијом злоупотребе деце и младих путем интернета јуче обележила и 2. октобар, Међународни дан ненасиља.
Заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марији Кордић прво је у ОШ „Петар Кочић” у Инђији разговарала са ученицима и ученицама четвртог раздреда, док су у ОШ „Браћа Груловић” у Бешкој на разговор дошла деца узраста од 12-14 година.

Овом приликом приказан им је и кратки анимирани филм о томе како деца могу да се обрате омбудсману да би заштитила своја права. Након што су им у разговору представљени основни појмови у вези са експлоатацијом деце на интернету и начини заштите од ове појаве, ученицима је подељен штампани материјал Покрајинског омбудсмана на ову тему настао уз подршку Програма превенције експлоатације деце у Југоисточној Европи међународне организације „Спасимо децу” (Саве тхе Цхилдрен Интернатионал). Деца су путем овог материјала упућена да додатне информације о заштити од експлоатације на интернету потраже на посебном делу сајта Покрајинског омбудсмана под називом „Безбедан интернет за безбедну децу”.
Разговорима са децом присуствовало је и руководство школе, неколико наставника и чланова Савета родитеља. Састанци са основцима у Општини Инђија реализовани су на позив посланика Скупштине АПВ из ове општине и члана Одбора за демографску политику и друштвену бригу о деци др Данила Вишњевца. Извештај о истраживању „Експлоатација деце на интернету”, објављен у априлу ове године, у међувремену је представљен на седницама неколико одбора Скупштине АПВ који у својој надлежности имају бригу о деци, али и друге области у којима се може превентивно деловати како би се деца и млади заштитили од ове врсте злоупотребе.