Please select your page

Нови пројекат: „Сви за права – права за све!”

На данашњој конференцији за новинаре у Инклузивно- креативном центру Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић” у Новом Саду најављен је почетак пројекта „Сви за права - права за све!” намењеног војвођанским средњошколцима.

Покрајински омбудсман је један од партнера на овом пројекту, са задатком да младима што више приближи сврху постојања и начин рада ове институције како би их подстакао да буду активни у остваривању и заштити својих права.

 

„Предуслов за то да грађанке и грађани буду мотивисани да остварују своја права је да познају не само та иста права, него и механизме њихове заштите. Учешће у овом пројекту је за Покрајинског омбудсмана значајно због тога што он младима пружа разне могућности да сазнају више о људским правима и да о њима искажу свој став на начине који су им блиски и приступачни: путем онлајн игрице и Фејсбука, стварајући филмове и позоришну представу и тематских догађаја које ће сами организовати,” нагласила је заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић.

Присутнима су се овом приликом обратили још и програмска асистенткиња Делегације ЕУ у Републици Србији Сњежана Ђукић, директорка ШОСО „Милан Петровић” мр Славица Марковић и Марија Поповић из Установе Стуцентски културни центар Нови Сад, која руководи пројектом „Сви за права – права за све!”

Пројекат „Сви за права - права за све!” настао је на основу позитивних искустава европског пројекта „Освит људских права” који се бавио људским правима и младима у Европи. Задатак пројекта „Сви за права – права за све!” је да допринесе активном и динамичном образовању младих у Војводини у области људских права, подизању свести о важности заштите људских права и да обезбеди повољно окружење за интеркултуралне сусрете, дијалог и учење.

У оквиру овог пројекта биће одржано 20 радионица о људским правима и спроведено истраживање у 20 средњих школа у 17 војвођанских места. Уз осмишљавање и такмичење у онлајн игрици насталој на основу истраживања, пројектом су предвиђене и две радионице током којих ће настати четири кратка филма и једна позоришна представа о примерима добре праксе промоције људских права. Пројекат „Сви за права – Права за све!” пратиће и кампања током које ће на концертима, представама и изложбама у Суботици, Сомбору, Кикинди, Сремским Карловцима и Новом Саду бити промовисане његове вредности и актновности.

Пројекат „Сви за права - права за све!” реализује Установа Студентски културни центар из Новог Сада уз финансијску подршку ЕИДХР програма Делегације ЕУ у Републици Србији. Домаћи партнери на овом пројекту су Покрајински омбудсман, ШОСО „Милан Петровић” и две организације цивилног друштва: „Спот” из Суботице и Сомборски омладински бум. Као инострани партнери у реализацију пројекат укључени су регионална самоуправа Покрајине Гранада из Шпаније и организација цивилног друштва „Јопа” /Yопа/ из Мађарске.