Please select your page

Изјаве министра Велимира Илића неодмерене

дефаултПокрајински омбудсман непријатно је изненађен изјавама Велимира Илића, министра грађевине и урбанизма у Влади Републике Србије, у којима између осталог тврди да „власт у Војводини контрира Влади Србије“, те да „Влада Републике Србије нема власт над два милиона Срба у Војводини“.

Покрајински омбудсман истиче да у вршењу својих овлашћена, надзирући рад покрајинских и градских, односно општинских органа управе, није установио да поменути органи опструирају републичке прописе, нити да, како је министар Илић изјавио, контрирају Влади Републике Србије. Покрајински и локални органи на територији АПВ у свом раду поступају у складу са Уставом и законима Републике Србије, што подразумева и поштовање свих одлука Владе Републике Србије.

Покрајински омбудсман такође подсећа да нису сви грађани Војводине по националности Срби. Приликом последњег пописа становништва 2011. године, на основу Уставом гарантованог права, близу једна трећина Војвођана изјаснила се да је припадник једне од бројних националних мањина, што Војводину чини и етнички најхетерогенијим делом Србије. Припадници националних мањина  у Војводини, порески обвезници Републике Србије, живе, раде и понашају се у складу са Уставом и законом. Преко својих легитимно изабраних представничких тела - националних савета, заједно са државом, одлучују о колективним правима важним за очување њиховог националног идентитета. 

Неодмерене изјаве члана Владе не доприносе курсу Републике Србије за који је државном политиком стратешки опредељена, а посебно нису у складу са европским вредностима и принципима за које се сви у друштву залажемо.