Please select your page

Одржан округли сто о поступању полиције са лицима лишеним слободе и превенцији тортуре

ИМГ 7854Данас је у Великој сали Скупштине АП Војводине одржан округли сто под називом „Поступање полиције са лицима лишеним слободе и превенција тортуре“ у оквиру реализације Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) и сталног кооперативног дијалога НПМ-а и Министарства унутрашњих послова. Округли сто организовале су институције Покрајинског омбудсмана и Заштитника грађана уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, а поред представника институција и организација у оквиру НПМ-а, учествовали су представници полицијских управа са територије АП Војводине и невладиних организација.

Округли сто је отворио заменик покрајинског омбудсмана, Стеван Арамбашић, који је истакао да је задатак НПМ-а да укаже пажњу јавности на препоруке проистекле у оквиру Механизма и да успостави конструктиван дијалог са релевантним институцијама ради усвајања препорука, односно утврђивања и превазилажења проблема у њиховом усвајању.

Учесницима се након тога обратио заменик заштитника грађана Републике Србије, Милош Јанковић, рекавши да се реализација НПМ-а у Србији остварује на веома високом, готово светском нивоу. „Иако су постигнути веома добри резултати, предстоји још много посла који се мора обавити“ рекао је Јанковић.

У име Мисије ОЕБС у Србији уз чију подршку је одржан данашњи догађај, обратила се Романа Швајгер, руководилац одељења за владавину права и људска права, која је навела да НПМ у потпуности испуњава своје задатке и да ће само кроз отворени и конструктивни дијалог са надлежним институцијама препоруке имати ефекта.

Након уводних обраћања учесници округлог стола су разматрали најважнија питања у области остваривања права лица лишених слободе од стране полиције; поступању према лицима лишеним слободе; материјалним условима полицијског задржавања и права на здравствену заштиту задржаног лица.

НПМ је нови механизам у Републици Србији установљен 2011. године допуном Закона о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака, иако је сам Закон којим се отвара могућност за успостављање овог механизма усвојен још 2006. године. Као релативно нова врста надзорног тела, НПМ постоји у приближно 70 земаља у свету у којима су убрзо након што је он почео да функционише примећени и позитивни помаци у области унапређења услова живота и могућности остваривања  људских права особа које бораве у институцијама, односно установама затвореног типа. 

Улога ПЗГ - омбудсмана

Покрајински омбудсман учествује у посетама мониторинг тима Националног механизма за превенцију тортуре установама на територији АП Војводине у којима су смештена лица лишена слободе и у планирању посета тим установама, сачињавању извештаја, препорука, мишљења и других аката Националног механизма за превенцију тортуре. Укључен је и у сарадњу Националног механизма за превенцију тортуре са представницима цивилног друштва, државним органима и телима, као и у другим активностима Националног механизма за превенцију тортуре.


Шта је НПМ?

Национални механизми за превенцију тортуре су тела која врше континуирани мониторинг  местима где се налазе лица лишена слободе, пре свега полицијским станицама, установама социјалне заштите стационарног типа, психијатријским болницама и затворима, а у циљу превенције тортуре и других сурових, нехуманих и понижавајућих казни или поступака.