Please select your page

Фестивал права детета - Од 25. октобра до 20. новембра

Фестивал права дететаЗа месец дана, 20. новембра, навршиће се 30 година од усвајања Конвенције о правима детета. Конвенција представља први међународни документ о заштити и унапређењу права деце који има обавезујући карактер. Реч је о једном од највидљивијих, универзално прихваћених споразума о људским правима у којем су деца по први пут препозната као носиоци својих права. Поред тога што представља уговор са највише ратификација, Конвенција је важна и зато што се њоме детету признају и грађанска права, попут права на окупљање, слободно изражавање мишљења или права на учествовање у доношењу одлука које га се непосредно тичу.

У намери да на најприкладнији начин обележи тридесетогодишњицу усвајања Конвенције о правима детета и са жељом да ангажује ширу друштвену заједницу и подсети друштво на одговорност коју има према деци, Покрајински заштитник грађана – омбудсман, у сарадњи са Новосадском мрежом за децу и локалним омбудсманима са територије Војводине организује Фестивал права детета.

Организовањем Фестивала о правима детета Покрајински заштитник грађана – омбудсман жели, најпре, да самој деци пружи прилику да говоре и информишу се о својим правима и друштву у коме живе, али и да скрене пажњу јавности на важност права детета и значај узајамне сарадње и умрежености државних институција, организација цивилног друштва и целокупне заједнице у заштити, остваривању и унапређивању права детета. Осим у Новом Саду, фестивалске активности, у виду радионица, изложби, дискусија, округлих столова, представа, часова грађанског васпитања, презентација истраживања, филмских пројекција, трибина и конференција, одвијаће се и у Сремским Карловцима, Сомбору, Кикинди, Српском Итебеју и Шиду. Теме обухваћене Фестивалом биће, између осталог, обезбеђивање и унапређивање квалитетне подршке раном развоју, образовању, здравственој заштити, партиципацији деце, инклузији, заштити детета од насиља, забрана телесног кажњавања, рад са децом из осетљивих друштвених група, вакцинација, заштита животне средине.

Као посебан догађај који се ове године одржава у оквиру Фестивала, 29. и 30. октобра у Ректорату Универзитета у Новом Саду, издвајамо Међународну научно-стручну конференцију „Заштита права детета – 30 година од усвајања конвенције о правима детета”.

Фестивал права детета званично почиње 25. октобра тематским састанком Новосадске мреже за децу чија гошћа ће бити професорка др. Нирвана Пиштољевић са Колумбија универзитета у Сједињеним Америчким Државама и сарадница УНИЦЕФ-а, а тема састанка биће „Право детета на доступност квалитетне подршке развоју - значај грађења система скрининга и ране интервенције“.

Агенда тематског састанка 25. октобра. 2019. године.

Позивамо медије да извештавају о овом догађају, као и о другим активностима Фестивала.

Програм Фестивала*

Напомена: Програм Фестивала подложан је изменама, а о евентуалним променама, медији и јавност биће благовремено обавештени.

Преузмите документа:
Download this file (Агенда-фестивал-права-детета.доцx)Агенда85 kB
Download this file (Програм-Фестивала.pdf)Програм213 kB

Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак