Please select your page

Најава: Јавна презентација међународног пројекта „Медијација за Роме“

У среду, 15. октобра 2014. године, у Сали 3 Скупштине Аутономне покрајине Војводине (Владике Платона бб) са почетком у 9.30 часова одржаће се јавна презентација међународног пројекта „Медијација за Роме“ (Mediation4Roma).

Поред представника Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана који пружа подршку у реализацији пројекта удружењу „Радови у току“ из Новог Сада као носиоцу пројекта у Србији, јавној презентацији присуствоваће и представници организација које реализују пројекат у Шпанији, Италији, Белгији и Румунији, представници Канцеларије за инклузију Рома Аутономне покрајине Војводине, као и институција и организација које се баве заштитом права Рома у Србији.

Презентацију ће отворити покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих, док ће циљеве, очекиване резултате и методологију пројекта представити менаџер пројекта Педро Агилера Кортес, представник Фондације Есплаи из Шпаније.

Учесницима ће се затим обратити заменица покрајинског омбудсмана заштиту права националних мањина, Ева Вукашиновић која ће представити анализу рада ромских координатора у Војводини и директор Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине, Душко Јовановић, који ће говорити о активностима те институције у области образовања.

Јавна презентација пројекта уводни је део дводневног координационог састанка учесника пројекта који се, након Барселоне и Рима, одржава у Новом Саду 15. и 16. октобра.

Циљ пројекта је да се његовим спровођењем и оснаживањем ромских медијатора омогући већи степен остваривања, заштите и унапређивања права Рома у земљама учесницама пројекта. Активности предвиђене овим пројектом јесу анализа постојећег формалноправног оквира и пракси у вези с медијацијом међу Ромима и објављивање резултата те анализе, размена искустава земаља учесница пројекта у вези с радом ромских медијатора, израда и спровођење он-лајн програма е-обуке ромских медијатора који би лидере у својим државама, односно заједницама даље обучавали вештинама посредовања између Рома и институција, односно механизама за остваривање, заштиту и унапређивање људских права у четири области ‒ образовања, запошљавања, здравствене заштите и становања.

Молимо медије да извештавају са овог догађаја.
За све додатне информације молимо позовите број 063/105-17-15.

Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак