Please select your page

НАЈАВА: Округли сто - Поступање полиције са лицима лишеним слободе и превенција тортуре

најава сајтОкругли сто „Поступање полиције са лицима лишеним слободе и превенција тортуре“, одржаће се у уторак, 18. марта 2014. године у Великој сали Скупштине АП Војводине (Владике Платона бб, Нови Сад) са почетком у 9:30 часова. Овај догађај одржава се у оквиру реализације Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), а у оквиру сталног кооперативног дијалога НПМ-а и Министарства унутрашњих послова.

Округли сто ће отворити заменик покрајинског омбудсмана, Стеван Арамбашић, заменик заштитника грађана Републике Србије, Милош Јанковић и руководилац одељења за владавину права и људска права Мисије ОЕБС у Србији Романа Швајгер. Након уводних обраћања, на округлом столу говориће се о: остваривању права лица лишених слободе од стране полиције; поступању према лицима лишеним слободе; материјалним условима полицијског задржавања и праву на здравствену заштиту задржаног лица.

Округли сто заједнички организују Покрајински омбудсман АП Војводине и Заштитник грађана Републике  Србије уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, а на њој ће, поред представника институција и организација у оквиру НПМ-а учестовати и представници полицијских управа са територије АП Војводине и невладиних организација.

О Националном механизму за превенцију тортуре

НПМ је нови механизам у Републици Србији установљен 2011. године допуном Закона о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака, иако је сам Закон којим се отвара могућност за успостављање овог механизма усвојен још 2006. године. Као релативно нова врста надзорног тела, НПМ постоји у приближно 70 земаља у свету у којима су убрзо након што је он почео да функционише примећени и позитивни помаци у области унапређења услова живота и могућности остваривања  људских права особа које бораве у институцијама, односно установама затвореног типа. НПМ у Републици Србији до сада је обавио преко 80 посета затворима, полицијским станицама, психијатријским болницама и домовима за старе у оквиру државног система социјалне заштите. 

Молимо медије да извештавају.
Време предвиђено за давање изјава је од 9:00 до 9:30 часова.

Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак