Please select your page

Саопштење поводом Европског дана језика: Заборављена основна функција језика

ЕДЛЛого1-Цроппед-714x335Сутра, 26. септембра, обележава се Европски дан језика, у којем се посебна пажња посвећује неговању и одржавању језичке разноликости, значају учења језика, посебно у сврху повећања вишејезичности и интеркултуралног разумевања.

Војводина је, етнички и језички гледано, јединствени регион у нашој земљи и Европи. У њој се говори велики број језика, у службеној употреби је више језика, покрајински јавни сервис емитује програм на десет језика. Поред тога, језици који се говоре на територији Војводине негују се у настави од најранијих узраста, као и путем активности бројних културних удружења.

Иако све наведене околности указују на постојање предуслова за неговање и одржавање језичке разноликости, у пракси се показује да је језик постао средство раздвајања, стварања тензија и дневно-политичког манипулисања. Раније истраживање Покрајинског заштитника грађана показало је да се вршњачке групе међусобно одвајају због језика којим говоре, а тиме и по националној/етничкој припадности. Разлоге треба тражити у занемаривању вишедеценијског проблема квалитетног учења српског језика припадника националних мањина, али и учења језика друштвене средине где већину становништва чине припадници неке од националних мањина. Млади непознавањем језика губе контакт са онима који не говоре њихов језик, самим тим долази до изолације и нестанка потребе да се језик „другог" научи, јер комуникација не постоји.

Одвојена одељења у школама према наставном језику, као и одсуство активности које би приближиле ученике који се међусобно разликују према националности, вероисповести итд. не доприносе поспешивању комуникације, упознавању, нити интеркултуралном разумевању. Одсуство друштвено прихватљивих и пожељних вредности, друштвена аномија, хаотична медијска сцена и изражена политичка незрелост у постојећим околностима лако може довести до међунационалних нетрпељивости, које се неретко манифестују не само вербалним сукобима, већ, нажалост, и физичким.

Обележавање Европског дана језика иницирао је Савет Европе 6. децембра 2001. године и од тада се обележава заједно са Европском унијом сваке године 26. септембра. Језичка разноликост и служење са два или више језика је средство које може допринети бољем разумевању различитих култура, те је стога потребно уложити много напора како би се у Србији направио видљив, позитиван помак.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак