Please select your page

Покрајински омбудсман ближи младима

Фото: Покрајински омбудсман ближи младима

Покрајински заштитник грађана – омбудсман је ове недеље у Сомбору и Сремској Митровици одржао састанке са представницима канцеларија за младе, удружења младих и удружења за младе са територије ових градова и околних општина. Састанци су одржани с циљем да се Покрајински омбудсман упозна са радом младих и проблемима са којима се суочавају, док су млади имали прилику да се упознају са улогом и овлашћењима институције Омбудсмана, након чега су уследили конкретни предлози могуће сарадње. Тако је постигнут договор са координаторком Канцеларије за младе Стара Пазова да у оквиру пројекта рада са школама на тему заштите права ЛГБТ особа, Омбудсман ученицима одржи час о људским правима.

Час људских права Омбудсман ће одржати и ученицима Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору, како је договорено са психолошкињом ове школе која је присуствовала састанку. У области заштите животне средине предложена је сарадња Омбудсмана и Удружења СМ омладински центар, где би први корак био учешће овог удружења на стручном скупу о заштити животне средине, који ће Покрајински заштитник грађана – омбудсман организовати у децембру ове године.

Фото: Покракински омбудсман ближи младимаСастанци у Сомбору и Сремској Митровици су други и трећи састанак у низу састанака које ће Покрајински заштитник грађана огранизовати. Први састанак одржан је у Новом Саду, а у октобру су планирани састанци у Панчеву и Кикинди. Након ових активности у 2018. години, наредне 2019. године у којој Град Нови Сад носи титулу Омладинске престонице Европе, планира се једнодневна конференција која би била посвећена резултатима рада Омбудсмана и младих.

Састанцима су, поред заменика Покрајинског заштитника грађана – обмудсмана за права детета Милана Дакића и сарадница, присуствовали представници следећих удружења младих и удружења за младе: Сомборски едукативни центар, Сомборски омладински БООМ, Центар за културу и образовање Сонта, Друштво подводних активности, ОО Покрет Горана Сомбор, Удружење „Млади Кузмин“, Удружење СМ омладински центар, Омладинска организација „Мала Митровица“, представница Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору и Канцеларије за младе Сомбор, Врбас, Кула, Сремска Митровица и Стара Пазова.