Please select your page

Без ефикасне заштите приватности, нема квалитетног живота у слободи

Обраћањем проф. др Зорана Павловића, покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, данас је у Новом Саду почела са радом дводневна научна конференција „Слобода, безбедност: право на приватност“, коју организују Покрајински заштитник грађана – омбудсман и београдски Институт за криминолошка и социолошка истраживања.

Поздрављајући присутне, професор Павловић је, у име организатора конференције, истакао да су концепти слободе, безбедности и приватности од суштинског значаја за свако друштво које је жели да се назове демократским, које жели да се заснива на владавини права и легитимише поштовањем, ефикасном заштитом и што потпунијим остваривањем људских права и слобода.

-           Живимо у времену које обилује неизвесностима, драматичним претњама, сукобима, успоном фундаментализма, тероризмом, бројним миграцијама, страхом од катастрофа, организованог криминала и неизвесне будућности. Присутну несигурност само појачава застрашујућа моћ технологије, пред којом наша приватност као да остаје без ефикасне заштите. У таквој ситуацији и не чуди што је велики број људи спреман да безбедност претпостави слободи.

Подсећајући учеснике конференције да је приврженост слободи ослонац у тренуцима када је потребно да удружимо снаге како бисмо наш и живот наше деце учинили бољим и вредним живљења, покрајински омбудсман је упозорио да је однос између слободе и безбедности пун напетости и да је илузија веровати да се та напетост неће рефлектовати и на нашу приватност.

-           Без ефикасно заштићене приватности, нема квалитетног живота у слободи, поручио је професор Павловић. Заштићена од спољних утицаја, приватна сфера је предуслов слободе и развоја човека.

Успешан рад учесницима конференције пожелели су и Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, , Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду и Душан Биланџић, специјални саветник у Канцеларији шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, а у свом писму подршке и Весна Илић Прелић, председница Уставног суда Србије.

У свом поздравном говору Иштван Пастор је подсетио присутне да је право на приватност важно зато што је оно родно место човека као политичког субјекта, који се, као такав, на овим просторима „родио“ пре 269. година, за време опсежних реформи Марије Терезије. Тада су, наиме, поданици уз приватно име добили јавно презиме и на имовину кућни број. Тек од тог тренутка, нагласио је Иштван Пастор, човек постаје јавни политички субјект и ослонац грађанске и правне државе.  

Првог дана, учеснике конференције очекује дуг и интензиван програм рада, а конференција ће бити организована у два тематска блока - “Слобода и право на безбедност“  и  „Право на приватност – кривичноправни аспекти“. Велики број излагача, њих укупно 26, настојаће да у тематизацију слободе, безбедности и приватности  уведе и појмове анонимности, права деце и права националних мањина, световности, слободе вероисповести, деприватизације религије, слободе говора, хомофобичног насиља, миграната, тероризма, угрожених сведока и њиховог права на заштиту приватности, казненоправне политике, тајног надзора комуникација, грађанскоправне заштите, ДНК профила, медијског деловања, заштите тајних података у пореском поступку, као и низ других појмова од великог значаја за конституисање Србије као отвореног и друштва заснованог на владавини права. 

Конференција ће сутра наставити рад излагањем Милана Шкулића и Јована Ћирића, судија Уставног суда Србије, те Марине Царић, са Правног факултета Свеучилишта у Сплиту. Њиховим излагањима биће окончан рад у оквиру друге по реду тематске целине „Право на приватност – кривичноправни аспекти“. Након тога биће организован округли сто на тему „Право на приватност из угла људских права и судске заштите“, у коме ће учествовати представници независних институција, национални омбудсмани из суседних земаља, судије, тужиоци, представници Управе за борбу против тероризма, цивилног друштва и новинари.