Please select your page

Зборник о мигрантској кризи

Србију, као ни остале земље које су географски позициониране дуж балканске руте, није мимоишао велики  мигрантски талас, који је од Блиског истока кренуо ка  западној Европи и отворио притом читав низ питања – моралних, политичких, економских, културних, правних, здравствених, хуманитарних, безбедносних.

На нека од ових питања покушали су да одговоре учесници међународне конференције коју су, крајем априла, на Палићу организовали Покрајински заштитник грађана – омбудсман  и Институт за међународну политику и привреду из Београда, уз подршку фондације Ханс Зајдел у Србији и Црној Гори.

У зборнику, који је прошле недеље изашао из штампе, радови учесника конференције су подељени  у шест тематских области: Узроци мигрантске кризе, Правни оквири за решење кризе, Друштвене и економске последице мигрантске кризе, Од немила и недрага – статус или безбедност, Медији и мигрантска криза, те Одговори на „сеобу народа” у Европу.

Зборник су уредили др Слободан Јанковић, проф. др Зоран Павловић и Драгана Дабић.

У јавном мнењу мигрантска криза се најчешће своди на безбедносни проблем. Та поједностављена и у доброј мери икривљена перцепција последица је лоших економских прилика, недовољне обавештености, предрасуда, несигурности, страха и других фактора. Посебна вредност зборника је у томе што читаоцу нуди обухватнији увид у комплексну природу мигрантског проблема.

Имајући у виду и искуство Западног Балкана из последње деценије XX века, зборник провоцира мисао да би свако од нас, у датом тренутку, могао постати мигрант. Подсећање на ту могућност требало би да допринесе већој емпатији према људима који су спас од несреће потражили далеко од свог дома.