Please select your page

Састанак координационог тима мреже „Живот без насиља”

Покрајински заштитник грађана - омбудсман је у петак, 15. септембра одржао састанак Координационог тима мреже „Живот без насиља” АП Војводине. Координациони тим окупља покрајинске институције и води рачуна о сарадњи и развоју мреже за превенцију насиља у породици. Осим што разматра различите аспекте ангажовања институција у вези са превенцијом и сузбијањем насиља у породици, овај тим сваке године учествује и у светској кампањи „16 дана активизма против насиља над женама”.

Састанку су, поред проф. др Зорана Павловића, покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, заменице за равноправност полова Снежане Кнежевић и саветница у институцији, присуствовали ипроф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност и помоћница Нела Милишић, покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић и њена заменица Жељка Милошевић, Татијана Грнчарски, директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту са сарадницом Марином Вукотић, Светлана Селаковић, помоћница покрајинског секретара за демографију и равноправност полова, као и саветнице у области социјалне заштите Весна Влаисављевић и Соња Михајловић. Представнице Женске парламентарне мреже Скупштине Аутономне покрајине Војводине Стојанка Лекић, Маја Седларевић, Ленка Ердељ и Миа Страјин такође су присуствоале састанку, као и председница скупштинског Одбора за равноправност полова Ана Томанова Маканова, саветница у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Биљана Станковић и сарадница у Заводу за равноправност полова Катарина Крајновић.

Састанак је био посвећен планираним активностима институција у вези са заштитом од насиља у породици, проблемима који постоје у појединим системима и идејама за наставак сарадње. Договорено је да ће Покрајински заштитник грађана - омбудсман организовати састанак са покрајинским родним механизмима како би се разговарало о њиховом положају и могућностима напретка. Посебан скуп биће посвећен и поступању центара за социјални рад у случајевима породичног и родно заснованог насиља и положају запослених у систему социјалне заштите. Имајући у виду да је једна од активности Координационог тима усаглашавање активности свих институција у оквиру светске кампање „16 дана активизма против насиља над женама”, наредни састанак овим поводом биће организован половином октобра, када ће бити договорене конкретне активности и њихов распоред током кампање.