Please select your page

Покрајински заштитник грађана - омбудсман у Ваљеву гост на конференцији о миграцијама

На позив Факултета здравствених, правних и пословних студија у Ваљеву Универзитета Сингидунум, као организатора, покрајински заштитник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић са саветницима из институције учествовао је прошлог петка на стручном скупу „Безбедности аспекти мигрантске кризе на подручју колубарског округа“.

Будући да је Покрајински заштитник грађана – омбудсман део Националног  механизма за превенцију тортуре у Републици Србији, који је установљен по основу тога што је наша држава потписница Конвенције УН против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака, учесницима конференције предочени су и резултати рада Покрајинског омбудсмана који се односе на праћење поступања надлежних органа управе према мигрантима.  Имајући у виду тему конференције, излагање саветника Јагоде Вјештице и Милана Дакића било је усмерено на догађања из лета 2015. године, када је мигрантска криза на територији Републике Србије, као и у остатку Европе, достигла свој врхунац.

Организаторима скупа, представницима правосуђа, полиције, здравствених установа и других органа града Ваљева представљена су и друга досадашња искуства Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана у периоду од 2014. до 2017. године, када је мигрантска криза пред државне институције почела да поставља нове и све сложеније изазове, како са аспекта поступања надлежних органа, тако и институција за заштиту људских права. 

Фотографије: Универзитет Сингидунум