Please select your page

Трибина о правима особа са инвалидитетом

Како изгледа живот особе са инвалидитетом у Војводини и колико држава настоји да ефикасно решава њихове проблеме?На ту тему 4. маја одржана је трибина у организацији Фондације 021, у сарадњи са Београдском отвореном школом, у оквиру програма Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији, уз подршку Шведске амбасаде.

На трибини су учествовале Ева Вукашиновић, заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, Мила Петровић, матуранткиња ШОСО Милан Петровић, Кристина Милосављевић, дефектолошкиња и активисткиња Клуба студената специјалне едукације и рехабилитације и Даница Тодоров, активисткиња за људска права.

Заменица Ева Вукашиновићосврнула се на питања с којима се особе са инвалидитетом обраћају омбудсману и навела је примере добре праксе у државама из окружења:

–  С обзиром на распон проблема с којима се особе са инвалидитетом суочавају, број обраћања и притужби је веома мали, готово занемарљив. Највише долазе са питањима која се тичу видљивих и очигледних проблема као што су: недостатак приступачности, дискриминација приликом запошљавања, немогућност остваривања инвалидске пензије и слично. Државе у окружењу суочавају се са веома сличним проблемима, иако има и светлих примера. У Републици Хрватској од 2009. године постоји посебан повереник за праћење остваривање права особа са инвалидитетом. Много је учињено на том плану управо због постојања тог органа. Најдаље је одмакла Мађарска, где још од 1999. године постоји посебно тело као спона невладиносг сектора и владе. У мађарским основним школама од недавно је омогућено билингвално образовање: на знаковном језику и на мађарском. Процес деинституционализације у свим државама у окружењу одвија се споро. Стање особа са инвалидитетом је комплексно питање које, поред финансијских улагања, захтева преобликовање друштвене свести.

Извор: http://portaloinvalidnosti.net