Please select your page

Врбас: Трибина о друштвеном положају жена

Поводом обележавања Међународног дана жена, јуче је у Врбасу одржана трибина „Положај жена у друштву: дан после – проблеми и достигнућа” у организацији Завода за равноправност полова. На трибини су говориле представнице и представници родних механизама са покрајинског и локалног нивоа, укључујући и институцију Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, који су присутне информисали о мерама и активностима које спроводе у области родне равноправности.

Присутнима се на почетку обратила директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић, која је изјавила је да је догађај организован 9. марта, дан након обележавања 8. марта, како би се симболично поручило да борба за женска људска права и траје и другим данима у години и да су ова права тековина за коју се треба и вреди борити. „Наша мисија јесте да континуирано радимо на информисању жена о њиховим правима, да их економски оснажујемо и едукујемо“, нагласила је Миловић.

Покрајински заштитник грађана, проф. др Зоран Павловић рекао је да је задатак институција да заштите грађане и грађанке, да утичу на развој социјалне правде, на правилан економски развој, једнаке могућности, као и на права и вештине жена и мушкараца на добробит заједнице. 
„Будући да највећи број притужби жена долази из области радних односа, наша институција ће покренути иницијативу за променом одређених законских одредби у сфери рада, као, на пример, увођење парт-тајм радног времена које би у знатној мери женама олакшало оранизацију времена и живота,” рекао је професор Павловић.

Помоћница за демографију и равноправност полова Светлана Селаковић у надлежном Покрајинском секретаријату подсетила је на то да се данас женски рад код куће и даље подразумева и недовољно вреднује.
„Жена, након свог основног посла, код куће ради још додатних 5,5 сати потпуно бесплатно, док статистика каже да мушкарци раде само 2,5 сата и то само ако је у питању физички рад на селу. Женама је неопходна помоћ и подршка и у овом домену, ако их желимо више на јавним функцијама”, навела је помоћница Селаковић.

У име Општине Врбас, као суорганизатора трибине, пристунима се обратила и Марјана Мараш,народна посланица и председница локалне Комисије за праћење остваривања родне равноправности.

Трибина је одржана пред пуном салом на којој је било присутно око 100 жена и мушкараца, чланица женских удружења, представника институција здравствене и социјалне заштите, као и медија.

Извор: Завод за равноправност полова