Please select your page

НПМ у Старој Моравици

Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) наставио је са својим редовним активностима јучерашњом посетом Дому за лица ометена у менталном развоју „Отхон” у Старој Моравици. Тимове НПМ-а који посећују установе социјалне заштите  тзв. затвореног типа, уз представнице и представнике институције Заштитника грађана Републике Србије који координира радом овог механизма, чине и представнице Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, као и организација цивилног друштва.

Дом у Моравици налази се ван овог насељеног места и има четири павиљона. Уз то, у центру села налазе се и четири стамбена објекта у којима кориснице и корисници услуга ове установе самостално живе. Сви корисници, којих има преко 300, су пунолетни, а око 30 посто њих долази са из места која нису на територији АП Војводине, што отежава одржавање веза са њиховим породицама, старатељима и центрима за социјални рад у тим местима. Основни проблеми у раду Дома представља управо отежана сарадња са надлежним центрима и недовољан број запослених због немогућности пријема новог особља у радни однос услед забране запошљавања. Са становишта свакодневног живота, велики проблем представља и непотпуна правна регулатива, а која се односи на уређивање појединих практичних аспеката остваривања права корисника ових установа, попут регулисања питања њиховог џепарца. Посебан проблем представља и непостојање редовне аутобуске линије до Старе Моравице из оближње Бачке Тополе као најближег већег насељеног места. Дом је самим тим тешко доступан не само родбини корисника, него је овом околношћу отежан и долазак запослених на посао.

Тим НПМ-а који је јуче боравио у Дому у Старој Моравици, а који су чинили сарадници Заштитника грађана Републике Србије на челу са замеником Милошем Јанковићем, заменица покрајиснког заштитника грађана - омбудсмана Анико Ширкова са сарадницом Јагодом Вјештицом, као и представници међународне организације МДРИ, сачиниће извештај о овој посети и надлежнима упутити мишљење, односно дати препоруке у вези са тим како да се у њему, али и у сличним установама, унапреде могућности остваривања права корисника.

Фотографија: Интернет