Please select your page

Састанак заштитника грађана и специјалног известиоца УН о правима у области културе

Покрајински заштитник грађана - омбудсман био је домаћин данашњег састанка специјалног известиоца Уједињених нација о правима у области културе Кариме Бенун са покрајинском заштитницом грађана - омбудсманком Анико Мушкиња Хајнрих и њеном заменицом надлежном за заштиту права националних мањина Евом Вукашиновић. На састаку су учествовале и чланице и чланови Удружења локалних омбудсмана у Републици Србији (УЛОС).

Посета специјалног известиоца Републици Србији, која ће трајати од 3. до 14. октобра, организована је првенствено са циљем да се сагледа ситуација у области заштите покретног и непокретног културног наслеђа како би се Канцеларија високог комесара за људска права УН известила о условима под којима се остварују права грађанки и грађана у области културе и њихово учешће у културном животу локалних заједница у којима живе.

Током посете, специјални известилац ће разговарати са представницима надлежних државних органа, јединица локалне самоуправе, независних институција за заштиту људских права и удружења грађана у Републици Србији. Састанци ће се бавити тиме у коликој мери правни оквир, институције и остала надлежна тела, посебно у области заштите културног наслеђа и заштите од дискриминације, доприносе остваривању и заштити права грађана и промовисању различитости.

Посебна пажња током данашњег састанка посвећена је остваривању права грађана у срединама у којима припадници националних мањина живе у значајнијем броју, о чему су специјалног известиоца Бенун  и њену сарадницу из Канцеларије високог комесара за људска права УН у Женеви Милен Бидо, информисали заменица Вукашиновић и заштитници грађана из Бачке Тополе, Житишта, Панчева, Сомбора и Шапца.