Please select your page

Семинар „Родна равноправност у раду националних савета националних мањина”

Семинар „Родна равноправност у раду националних савета националних мањина” у организацији Центра за подршку женама из Кикинде одржаће се током наредна три дана на Андревљу.
Након обраћања саветнице у Мисији ОЕБС у Србији Лесли Хес, која је данас отворила семинар, уследило је уводно излагање заменице Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту права националних мањина Еве Вукашиновић, која је говорила о законском и стратешком оквиру примењивања принципа родне равноправности у односу на остваривање права националних мањина. Посебан нагласак у свом излагању заменица Вукашиновић ставила је на могућности које национални савети имају за уродњавање политика како у оквиру самих савета, тако и у односу на институције извршне и законодавне власти. Осим недоследног или арбитрерног примењивања прописа, посебан проблем представља неусклађеност релевантних стратегија и акционих планова. Жене у националним саветима у предстојећем периоду имају велику одговорност јер морају да се залажу не само за унапређење сопственог положаја у оквиру националних савета, него и за то да се питање родне равноправности почне препознавати као стратешки важно и са аспекта заштите права националних мањина, закључила је заменица Вукашиновић.
Излагања донедавне заменице Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за равноправност полова Данице Тодоров и Ане Томанове Маканове, потпредседнице Скупштине АП Војводине, председнице скупштинског Одбора за равноправност полова и председнице Националног савета словачке националне мањине, која су потом уследила завршена су дискусијом током које су учеснице и учесници највише занимања исказали за питање већег укључивања мушкараца у активности у обасти родне равноправности, нарочито едукације, као и за предности прописивања могућности, па чак и обавезе, формирања одбора за равноправност полова од стране националних савета као једног од његових радних тела.
Током наредна два дана учесници и учеснице семинара бавиће се темом женских људских права, уродњавањем политика, јавним заговарањем политика родне равноправности, као и планирањем активности на ову тему које ће спровести у националним саветима чије су чланице.
Семинар „Родна равноправност у раду националних савета националних мањина” још један је у низу едукација за жене и мушкарце активне у националним саветима националних мањина у Србији, а чије одржавање већ неколико година подржава Мисија ОЕБС у Србији.