Please select your page

Скупштина АПВ разматрала Извештај Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за 2015. годину

„Као и претходних година, и током 2015. године Покрајински заштитник грађана - омбудсман у свом раду није се превасходно бавио контролом и надзором рада органа управе, него је у фокусу деловања био и остао грађанин,“ истакла је у свом уводном излагању заменица покрајинског заштитника грађана – омбудсмана Анико Широкова, која је јуче посланицима Скупштине АП Војводине представила Извештај Покрајинског омбудсмана за 2015. годину. „Покрајински омбудсман је и 2015. године настојао да увек када је то било могуће помогне грађанима, да укаже органима на пропусте у време када није касно за њихово отклањање, да спречи кршење прописа, да отклони последице кршења, ако не другачије, онда саветом о томе како грађанин да заштити своје право.“

У вишечасовној расправи која је уследила након уводног излагања учествовало је преко 20 посланица и посланика, који су се у својим обраћањима осврнули на различите делове Извештаја. Посланици опозиције, нарочито из редова посланичких група које су по први пут заступљене у Скупштини АПВ, похвалили су улогу и допринос Покрајинског омбудсмана праћењу стања људских права у Војводини и њиховом унапређењу, подсећајући на то да је ова институција пре више од 12 година основана као прва институција за заштиту људских права у Републици Србији на нивоу вишем од локалног. По мишљењу посланика опозиције, посебан допринос институције у том периоду уочен је у областима родне равноправности и заштите права националних мањина, а рад Покрајинског омбудсмана допринео је и успостављању и примени ефикасних и сврсисходних модела поступања органа управе на локалном нивоу.

Са друге стране, посланици владајуће већине у покрајинској Скупштини као мањкаве су наводили управо оне сегменте извештаја који притужбе грађана стављају у актуелни друштвени контекст. Освртање на проблеме сиве економије и одсељавања младих, образованих људи у репродуктивном периоду у годишњем Извештају окарактерисано је као излажење из оквира надлежности институције. Покрајинском омбудсману замерено је и то што се у Извештају бави контролом поштовања прописа од стране покрајинских органа управе. Као пример за то наведен је део о поштовању законске обавезе о сразмерној заступљености припадника националних мањина у њима, питању које је, упркос томе што представља законску обавезу, са скупштинске говорнице оцењено као споредно. Годишњи извештај Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, као документ који указује на квалитет рада извршне власти на територији АП Војводине, поново је остао у сенци покушаја да се ова независна и самостална институција задужена за заштиту и унапређење људских права дискредитује.