Please select your page

Округли сто „Не затварајмо очи: зауставимо злостављање старијих”

Поводом 15. јуна, Међународног дана борбе против насиља над старијим особама, заменица покрајинског заштинтика грађана - омбудсмана Анико Ширкова учествовала је данас у Београду на округлом столу под називом „Не затварајмо очи: зауставимо злостављање старијих”. Округли сто сузаједничкиорганизовали Црвени крст Србије и Повереник за заштиту равноправности, уз подршку Популационог фонда Уједињених нација, Делегације Европске уније у Србији и Међународне организације за пружање помоћи старијим особама (Help Age International).

У уводном делу скупа, учесницима су се обратили Весна Миленовић, генерални секретар Црвеног крста Србије и Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности говорила је о узроцима и изазовима старосне дискриминације, а Марија Раковић, представница Популационог фонда УН, упознала је присутне са улогом овог фонда у побољшању квалитета живота старијих особа у Србији. О искуству Аустрије у борби против дискриминације и насиља над старима говорила је др Елизабет Питерман, представница Савеза пензионера Аустрије за питања здравства, док је Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије пристунима представила иницијативу Међународне организације за пружање помоћи старијим особама да се Уједињеним нацијама упути предлог за усвајање Нове конвенције о правима старијих особа. Низ излагања пре дискусије завршила је др Славица Голубовић из београдског Геронтолошког центра, која је говорила о дискриминацији старијих особа оболелих од деменције.

Злостављање старијих особа и насиље над њима у савременим друштвима још увек је табу, упркос томе што је и оно један вид насиља у породици, констатовано је током дискусије. Истраживање које су крајем 2015. године спровели Црвени крст Србије и институција Повереника за заштиту равноправности, уз подршку Популационог фонда УН, показало је да је вишеструко злостављање, односно комбинацију више типова злостављања, доживело 5,5 одсто старијих у Србији.Његови починиоци су најчешће особе блиске жртвама, а старије особе које су га доживеле о њему нерадо говоре како због страха да ће се оно поновити, тако и због зависности управо од оних који над њима врше насиље, али и стида због тога што су те особе неретко и чланови њихове најближе породице.

Међународн дан борбе против насиља над старијим особамау свету је по први пут обележен 2006. године на иницијативу Међународне мреже за превенцију злостављања старијих особа и Светске здравствене организације. Циљ његовог обележавања је да се јавности скрене пажња на занемаривање и злостављање старијих особа и насиље над њима, а које се јавља као последица негативних културолошких, економских и демографских кретања у друштву. 

Фотографија: http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/5765-2017-godina-medjugeneracijske-solidarnosti