Please select your page

Посета дому за стара лица у Новом Сланкамену

Заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Анико Ширкова и сарадница Јагода Вјештица посетиле су данас Дом за старија лица „Гала” у Новом Сланкамену. Ова посета део је редовних активности Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана у области општих надлежности институције, а циљ јој је да се стекне увид у могућности остваривања и заштите људских права корисница и корисница установа социјалне заштите тзв. затвореног типа. Активности попут ове важне су због тога што се у оваквим установама неретко налазе и лица којима је за обављање свакодневних активности потребна помоћ других, као и лица којима је одузета пословна способност, па о њиховим правима уместо њих одлучује неко други.

Дом за стара лица „Гала” у Новом Сланкамену је у приватном власништву и основан је 2013. године. Капацитет му је 40 особа, а у њему тренутно борави 15 корисника. Зграда дома је нова, са двокреветеним и трокреветним собама. Неке од њих имају сопствено купатило, док се поједини корисници, најчешће они којима је потребна помоћ особља, упућени на коришћење заједничких купатила. Уз власника и директора дома, дому су запослене једна социјална радница, четири медицинске сестре и једна сервирка. Дом има своје двориште, башту и терасе за боравак на отвореном, а грејање у њему је етажно, на гас или чврсто гориво, у зависности од потребе. Исхрана корисника организована је тако да дом по основу уговора користи услуге једног ресторана.

Током обиласка дома, као и у разговору са корисницима и особљем, заменица Ширкова се уверила у то да су услови смештаја и живота корисника, као и остале услуге које дом пружа на задовољавајућем нивоу. У циљу унапређења рада дома и услова боравка корисника у њему, руководству је препоручено да се организује више креативних активности за кориснике, попут дружења са људима изван дома или излета, као и то да услуге лекара опште праксе треба корисницима да буду редовно доступне у самом дому, макар и у недељним интервалима, а не само од случаја до случаја, како је то до сада организовано.