Please select your page

Посета Геронтолошком центру у Руми

Посете установама социјалне заштите у којима бораве старија лица, које се спроводе у циљу стицања увида у могућности остваривања и заштите људских права њихових корисница и корисника, као и указивања овим установама на начине њиховог унапређења, једна су од активности Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана у области општих надлежности институције. Заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Анико Ширкова и сарадница Јагода Вјештица посетиле су данас прву у овогодишњем низу установа овог типа чији рад Покрајински омбудсман прати већ годинама - Геронтолошки центар у Руми.

Најзначајније промене у центру тичу се инфраструктуре и опреме у центру. Уз обновљени асфалтни пут у дворишту, у згради дома функционише и нови велики лифт за превоз лежећих корисника, који њиме могу да буду превезени заједно са креветом. Центар је недавно прибавио и 33 нова специјална кревета за непокретне кориснике, а нове просторије добиле су и фризерка, психолог и служба рачуноводства. Вишемилионска средства за обнову центра обезђена су, уз она из сопственог буџета, и од стране Минситарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију. У дому раде два стално запослена лекара који се, заједно са укупно 91 запосленим, старају о здравственом стању и добробити 281 корисника, а редовне прегледе у овој установи обављају и лекари специјалисти, попут психијатра, физијатра, интернисте и стоматолога.    

Примена нове стандардизације приликом пријема корисника у центар почела је пре десетак дана, а увидом у насумично изабрани досије корисника заменица Ширкова констатовала је да се документација о корисницима, њиховом здравственом и општем стању, као и о другим аспектима њиховог живота у дому и ван њега, води уредно и у складу са прописима. Корисницима ни на који начин није ограничена слобода кретања, а физичком спутавању узнемирених корисника се у овом дому не прибегава. Осим физичких активности у терапијске сврхе у најсавременије опремљеној сали за физикалну и кинезитерапију, корисницима су свакодневно доступне и разне друштвене активности, радна терапија и разни креативни садржаји: од еколошке и глумачке секције до ручног рада.