Please select your page

Скореновац и Војловица: У сенци претеће друштвене летаргије

Посете мањим насељеним местима у Војводини и пријеми грађана организовани од стране Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана настављени су јуче у Скореновцу и Војловици. Заменица омбудсмана Ева Вукашиновић је овом приликом  са председницима ових месних заједница, као и са школским педагогом у Скореновцу и директорком школе у Војловици, разговарала и о остваривању права припадника и припадница мањинских националних заједница који живе у овим местима.

По речима Нандора Шебешћена, секретара Месне заједнице Скореновац, као и њеног председника Ференца Максема, проблеми овог насеља истоветни су онима у другим сличним наељима у Војводини. Број становника стално опада услед немогућности запошљавања, односно лоше опште економске ситуације, те се током последњих десетак година број становника у селу смањио за петину, углавном због исељавања у земље западне Европе и Канаду. Заменица Вукашиновћ се у разговору са грађанкама и грађанаима уверила у то да се Месна заједница максимално труди да грађанкама и грађанима изађе у сусрет и помогне у остваривању њихових права пред органима локалне самоуправе. Упркос томе што месна заједница и матичарска служба, саобраћајна инфраструктура, као и школа, локална културно-уметничка и спортска друштва функционишу без већих потешкоћа, највећи проблем мештана представља квалитет воде и немогућност да се овај проблем дугорочно реши због тога што поступак у вези осавремењавањем постројења за прераду воде и изградњом канализационе мреже траје већ дуже време без конкретног резултата, а због сложених имовинско-правних односа у вези земљиштем на ком се ово постројење налази.

Као приградска месна заједница, Војловица се суочава са другачијим изазовима у вези са организовањем живота у овој месној заједници. По речима њеног председника Нандора Балога, као и директорке школе Ксеније Кићос Царевић, месна заједница је, између осталих, и од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину прибавила средства за изградњу мале атлетске стазе у оквиру школе. Потреба за њом постоји због тога што у Војловици, уз три КУД-а (српско, мађарско и словачко) и неколико удружења грађана, постоје и бројна спортска удружења, а мештани сматрају да је, имајући у виду социјално-демографску структуру становништва, изузетно важно да се деца од најранијег узраста опредељују за спорт као креативни начин провођења слободног времена, уместо да већину слободног времена проводе глуварећи на улици или код куће уз рачунар.

Увези са наводима и притужбама грађана у овим и другим местима која институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана буде посетилабиће покренути поступци у оквиру надлежности и овлашћења институције, а о следећем пријему грађана јавност ће бити благовремено обавештена.