Please select your page

Састанци са председницима националних савета

Заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић разговарала је током протекле недеље са председницима пет националних савета националних мањина.

На састанцима су заједнички размотрена актуелна питања релевантна за сваку националну заједницу, као и начини на које њени припадници и припаднице сматрају да би институција Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана могла да допринесе успешнијем остваривању, унапређењу и заштити њихових личних и колективних права.

Чињеница да национални савети нису препознати у другим законима који се непосредно или посредно тичу остваривања права припадника националних мањина кључни је проблем са којим се национални савети сусрећу у свом раду. На састанцима су такође разматрана и искуства националних савета у вези са протеклим изборима за њиховенове сазиве, као и заступљеност жена у њима.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман је у оквиру својих надлежности успоставио сарадњу са свим националним саветима чији припадници и припаднице живе и на територији АП Војводине и пратио њихов рад по основу Закона о националним саветима националних мањина. Детаљни подаци о вршењу овлашћења националних савета током њиховог првог мандата објављени су у истраживању институције „Четири године националних савета националних мањина”.